Blog

6 лева за барбарон?

Повод за написването на този материал е публикацията в социална мрежа, в която потребител е качил снимка на касова бележка от заведение на морето, в която фигурира цена за “барбарон” – 5.99 лева. Поради потребителски запитвания и повишен обществен интерес отговаряме на въпроса: “Законно ли е това?”

Този въпрос може да има няколко отговора, някои от които в рамките на шегата:

  • Законно е, ако потребителят си е закупил от заведението барбарон;
  • Законно е, ако “барбарон” всъщност е име на мелба, която фигурира в менюто на заведението;
  • Може да се каже, че е законно, ако барбаронът представлява по-специално място за сядане (например на плажа), като в заведението на видно място е обозначено, че сядането на него се заплаща, като посетителите са информирани за това предварително
  • По всяка вероятност(без да сме извършвали проверка на място), става дума за т.нар. нелоялна търговска практика, а също така и за друго нарушение на Закона за защита на потребителите, а именно – предоставяне на услуга, която не е искана от клиента и с необявена предварително цена. Дори в менюто някъде да е записано, че ползването на барбарона става срещу заплащане, то нормално в заведение за хранене първо се сяда, а едва след това сервитьор предоставя меню. В това се крие и нелоялността на търговската практика – клиентът разбира, че трябва да плати за нещо, което счита за нормално(да седне), и то чак при получаване на сметката.

За съжаление, по Черноморието хората се натъкват на редица нелоялни практики и нарушения. Още по-лошо е, че някои от новите регулации, насочени към справянето с икономическите последици от коронавируса, всъщност водят до недобри резултати. Твърде вероятно е концесионер, на когото му е наложено да намали цените на чадърите и тяхната бройка(поради изискване на социална дистанция), да прибегне до подобни некоректни трикове като включването на цена за барбарона в примера по-горе. Съветваме потребителите да сигнализират Комисия за защита на потребителите, както и медиите за подобни случаи, за да се оказва граждански натиск спрямо некоректни търговци и бездействащи институции.

Източник на информацията за барбарона – https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarin-Platih-6-leva-taksa-barbaron-v-zavedenie-na-moreto-poveche-ne-stupvam-979320