Blog

Няколко съвета при пазаруването за ученици

През есента на родителите им се налага да пазаруват за децата си, които ходят на училище. Пособия, помагала, дрехи, раници – това са най-често купуваните категории стоки. Неслучайно големите вериги магазини и сайтове за онлайн търговия редовно правят промоционални и рекламни кампании, често наричани “Обратно на училище”, “Отново в час”, ‘Back to school’ и т.н.

Ето няколко полезни съвета, които въпросната категория потребители могат да вземат предвид:

  • Направете проучване за това кои търговци предлагат възможност закупена стока да може да бъде върната в определен срок, дори да не е проявила дефект и да няма никакъв проблем с нея. Това е една добра възможност, особено предвид факта, че става дума за вещи, предназначени за ползване от деца. Доста често те изразяват своето виждане, имат определени предпочитания към модели/цветове и т.н., поради което е важно родителят-потребител да може без проблем да върне закупеното или да го замени за желаната стока от детето. Както споменахме и в тази статия – http://sps.stoychevco.com/?p=3045– при липса на дефект(несъответствие с договора за продажба), търговецът не е задължен да върне парите или да замени стоката.
  • Опитайте да пазарувате някои стоки онлайн, имайки предвид предимствата на интернет търговията, а именно – законовата възможност в 14-дневен срок от закупуване на стоката да се откажете от покупката и да я върнете, като търговецът е задължен да ви върне платената сума.
  • Бъдете много внимателни при закупуване на технологични устройства за деца. В дигиталната ера в която живеем смарт-устройствата и лаптопите са част от живота на децата от най-ранна възраст. Закупуването и предоставянето им на учениците за лична употреба крие разнообразни рискове. В случая се концентрираме само на риска от механични повреди, които децата могат да нанесат на устройствата при игри, спортни занимания и т.н. При подобни случаи търговците(основно мобилни оператори и магазини за техника) трудно удовлетворяват предявени рекламации и са в пълно законово право. Оттам нататък за децата остава разочарованието от неработещото устройство, а за родителя – от дадените пари, които търговецът не е длъжен да възстанови. Ето защо е добре да се преценява внимателно какви мобилни устройства се на дете на дадена възраст, а също така – да се обмисли и вариантът да се сключи договор за застраховка, каквито предлагат някои търговци за по няколко лева на месец.

За още полезни съвети на най-различни потребителски теми, последвайте страницата на Сдружението във Фейсбук –
https://www.facebook.com/pravnasigurnostnapotrebitelite/